Veiligheidskeuringen

VA-Keur: 

VA-keur voor al uw arbeidsmiddelen

VA-keur is er voor alle arbeidsmiddelen: van klein elektrisch handgereedschap tot grote machines zoals een dumper of een aardappelrooimachine. Zo zijn onze keurmeesters in staat om al uw arbeidsmiddelen in een keer te keuren. Voor u betekent dit efficientie en duidelijkheid: een aanspreekpunt, een manier van werken.

Keuring tuin- en parkmachines voor professionals

Werktuigen en machines als zitmaaiers, klepelmaaiers, kettingzagen, houtversnipperaars zijn technologisch steeds slimmer en veelzijdiger dus ook mobieler. Om verantwoord te kunnen werken is het essentieel om periodiek uw arbeidsmiddel te laten keuren. Dat is veilig voor gebruiker en omgeving. Voor professioneel gebruikte werktuigen in de tuin- en parksector is een jaarlijkse keuring nodig. VA-Keur sluit daar prima op aan. Voor particulieren kan dat minder frequent.

Het keuren van grasmaaiers:
Een ‘zelfrijdende cirkelmaaier’. De benaming zegt het al. Deze machine rijdt zelf: in het plantsoen maar ook op de weg. Sommige machines halen op de weg een snelheid van 40 km per uur. Dat is een van de aspecten die het keuren van deze machines zo bijzonder maken. ..........

 

Groen, duurzaam en verantwoord

Groen maakt een steeds belangrijk deel uit van onze leefomgeving. Parken in de stad om te recreëren en te joggen, sportvelden, golfbanen in het buitengebied en campings vragen om meer specialisme vanuit de groensector. Dit vereist tuin- en parkmachines, gereedschappen en werktuigen die efficiënter en duurzaam kunnen opereren.

Grasmaaien blijkt nog altijd niet zonder gevaar. Ieder jaar melden zich 390 mensen op de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis met verwondingen. In veruit de meeste gevallen zijn het vingers, handen en armen die tijdens het maaien van het gras ten prooi vallen aan de vlijmscherpe messen van de machine. Dat blijkt uit cijfers van het Letsel Informatie Systeem van de stichting Consument & Veiligheid over de periode 2001-2005.

 

   

 

De machinist wordt zo één met zijn grasmaaier dat hij denkt dat alles kan.....

Alle machines van na 1995 moeten voldoen aan de ‘Europese Machinerichtlijn’ en het ‘Warenwetbesluit machines’. De bewegende delen van een machine moeten zo worden ontworpen en gebouwd dat ongelukken zoveel mogelijk worden voorkomen. Bij de zelfrijdende cirkelmaaier zijn daarom twee veiligheidsvoorzieningen ingebouwd:

  • De beveiliging in de zitting: een voeler in de zitting voorkomt dat je de machine kunt starten zonder dat er iemand op zit. Als de chauffeur opstaat dan slaan de messen af, kan hij de maaidekken niet meer heffen of laten zakken en kan de machine niet meer rijden.
  • De beveiliging van de maaidekken: de maaidekken kun je kantelen om bijvoorbeeld een smalle doorgang te maaien. Dan moeten de messen stil staan. Wanneer je de maaidekken meer dan 40 graden kantelt, slaan ze automatisch uit.

Gevaarlijke situaties ontstaan als deze veiligheidsvoorzieningen omzeild worden. “Als een machinist snel verder wil en er gaat iets kapot in het electrische veiligheids systeem, dan sluiten ze 7x van de 10x de boel door.

Bijvoorbeeld de zittingveiligheid is defect.  Als je de draadjes doorverbindt start de machine weer. Maar dan kan de machine ook rijden wanneer je bent afgestapt.” En dat is levensgevaarlijk "

Keuren van tuin- en parkmachines

Hoe vaak moet je deze grasmaaier keuren?

“Dat is een goeie vraag.!   Een grotere machine als op de foto schaf je alleen aan om dagelijks te gebruiken. Zo’n machine, die intensief wordt gebruikt, behoort jaarlijks gekeurd te worden.”  Een werkgever is natuurlijk verplicht om de machine veilig te houden.  Bij een storing worden altijd even snel de belangrijkste punten gecheckt.”

Het meest schokkende bij het keuren van grasmaaiers?

“Een maaimachine waar ze de stuurkogels met ijzerdraad aan de fusee hadden vastgemaakt. Dat ijzerdraad rekt weer op en dat schiet zomaar los. Als je dan op de weg rijdt en je komt een vrachtwagen tegen, dan zijn de gevolgen niet te overzien. 

Het is onbegrijpelijk, maar zulke zaken gebeuren als de werkdruk maar hoog genoeg is.

Keuren van machines: zelf doen of uitbesteden aan een VA-keur bedrijf?

Waarom kiest een opdrachtgever voor het VA-keur?

“VA-keur is in staat om in 1x voor het arbobesluit te keuren, de wegenverkeerswet, elektrisch-, krachtstroom- , aanhangers-, trappen, ladders, steigers.”

In 1 keuring alles meenemen.  Keuringen duren dan ook vaker langer dan een dag. Bij sommige gemeenten zijn de keurmeesters een paar weken bezig. deze gaan dan van locatie naar locatie zodat er niet met de machines gesleept hoeft te worden.

Ook denken de keurmesters mee, “Klanten die zelf repareren, en waar we dan tijdens de keuring iets tegen komen wordt erop gewezen: denk er aan dat je bij de volgende beurt dat en dat meeneemt.”

De keurmeesters worden per jaar bijgeschoold en moeten dus regelmatig op herhaling.

   

VA-keur, "dat werkt zeker"

 

Promofilm van het VA-keur systeem: